U susret Ramazanu

Priredila: Aiša Halitović

1410

PREKO ZDRAVOG NAČINA ISHRANE DO OSJEĆAJA LAHKOĆE U TIJELU TIJEKOM RAMAZANA

Jedan od načina da što ljepše dočekamo našeg dragog gosta jeste da se potrudimo da očuvamo živahnost i okretnost našeg tijela, kako bismo mu se mogli potpuno posvetiti.

Kako ćemo to učiniti? Naravno, ispravnim načinom ishrane i očuvanjem energičnosti, pa time sprečavajući da idemo na teravije trljajući oči ili, ako ostanemo kod kuće, budemo tromi i nepripremljeni za bilo kakvu vrstu ibadeta.

Najljepše primjere za to nalazimo iz života našeg Miljenika, neka je salavat i selam na njega, njegovu časnu porodicu i ashabe.

Savjeti koje nam je podario i postupci kojima nas je podučio nam i dan-danas koriste u svakodnevnom životu i iz njih možemo izvući mnoge pouke.

  • Iftarite se datulom i vodom

Enes ibn Malik, r.a, pripovijeda da je Allahov Poslanik, a.s, običavao prekidati svoj post sa svježim datulama prije nego bi stupio na namaz. Kada ne bi imao svježih, on bi prekidao svoj post sa suhim datulama. A kad ne bi imao ni takvih, popio bi nekoliko gutljaja vode. (Sunen Et-Tirmizi, Sunen Ebu Davud)

  • voda

Ne treba piti vodu naglo jer od toga može oboljeti jetra.

Poslanik s.a.v.s je polahko pio vodu, ne naglo. Kada se voda pije naglo , onda s njom ulazi i zrak koji u želucu izaziva bolove, u stomaku nadutost, onemogućava pokretljivost želuca, što otežava probavu hrane. Kada se voda pije polahko, usne se pripiju površini vode, što sprečava ulazak zraka u želudac.

Pio je praveći tri predaha i između svakog predaha disao je van čaše, a ne u čašu. U tome se krije važna pouka jer prilikom disanja u čašu možemo zaraziti vodu. Što se predaha tiče, žednom čovjeku potrebno je puno vode, a nije zdravo da se voda pije odjednom. Svrha disanja u toku prekida jeste to što zrak ulazi u dušnik i u pluća, a ako bismo disali u toku ispijanja vode, ona bi mogla dospjeti u disajne puteve i tako izazvati gušenje.

  • datule

Poslanik s.a.v.s mrsio se datulama prije nego što bi klanjao i u tome je velika mudrost jer post isprazni želudac, i jetra ne nalazi ništa što bi iz njega crpila i poslala organima, a pošto slatko najbrže stiže do jetre, i što joj je najdraža hrana, posebno datule, ona ih intenzivno prihvata, brzo ih sagorijeva i dobijenu energiju šalje mozgu i drugim organima. Medicina je dokazala da su šećer i voda prvo što je potrebno organizmu nakon posta.

  • Klanjajte akšam

Enes, r.a, veli: ,,Allahov poslanik, s.a.v.s, bi prvo prekidao post pa klanjao akšam, a onda bi sjeo jesti.” (Ebu Davud)

Primjenjivanje ove prakse Poslanika s.a.v.s. je jako korisno jer omogućava da što ljepše upotpunite svoj namaz i da se organizam pripremi za varenje.

  • Jedite umjereno

„Jedite i pijte, samo ne pretjerujte, On ne voli one koji pretjeruju.“ (El-E’araf, 31)

„Mi smo narod koji ne jede dok ne ogladni, a kada jedemo, ne zasitimo se.“ (hadis)

Omer ibn Hattab r.a. je rekao : „Čuvajte se prejedanja jer ono uništava organizam i uzrokuje bolest.“

Primjećujemo da ljudi u toku ramazana pretjeruju s konzumiranjem hrane i pića, uprkos tome što su njihove nutritivne potrebe potpuno iste kao i u ostalim mjesecima. Ove loše navike uzrok su probavnih poremećaja, osjećaja neprijatnosti i pojavljivanja gasova kao posljedica varenja. Bespotrebno konzumiranje hrane izaziva apatiju,  a to je jedan od razloga zbog kojeg nastaju bolesti. Suvišna hrana skladišti se u obliku masti i sala ispod kože i na stijenkama arterija.

Mnoge bolesti prouzrokovane su ovim skladištenjem, npr. arteroskleroza, promjene krvnog pritiska (što ima za posljedicu mnoge bolesti u mozgu, srcu, bubrezima ili unutrašnjem uhu).

Trudite se da unosite što više zdravih namirnica u organizam jer one omogućavaju ispravnu nadoknadu onog što mu fali. To su namirnice koje sadrže proteine, masti, skrob, vitamine i minerale.

Naravno, počastite sebe i nekim slatkišem i pitom, samo se potrudite da se kontrolišete i uzimate takvu hranu u umjerenim količinama.

Islam podstiče na to da se čovjek ne odriče onoga što je Allah dozvolio, pod uvjetom da ne pretjeruje i da sve s mjerom koristi. Poslanik s.a.v.s. je rekao : „ Snažan je vjernik Allahu bolji i draži od slabog vjernika.“

Jedite polahko jer kada jedete polahko, dobro žvaćući, omogućavate vašem organizmu da bolje prepozna kada je sit i, pored toga, olakšavate sam proces probave. A to je bila praksa Božijeg Poslanika s.a.v.s.

  • pravilo jedne trećine

Poslanik a. s., je rekao: ,,Sin Ademov neće nikada napuniti posudu goru od svog stomaka, uistinu su sinu Ademovu dovoljni zalogaji koji će ga održati u životu, a ako baš hoće, onda trećina želuca neka bude hrana, trećina voda, i trećina nek ostane prazna, da može disati.” (Tirmizi, Ibn Madže i Ahmed)

Poslanik s.a.v.s. je ukazivao na umjereno konzumiranje hrane kao prevenciju raznih bolesti, a ovaj hadis je i medicina dokazala.

Pretrpanost želuca hranom i pićem predstavlja opasnost za pokretljivost želuca i organa koji se nalaze oko njega. Želudac vrši pritisak na srce, pluća ili dijafragmu, što otežava disanje i umanjuje dotok kiseonika koji je potreban za probavu hrane.

4) Sehur

,,U sehuru je bereket pa ga nemojte izostavljati, makar neko od vas popio samo vodu.” (Ahmed)

Sehur nije poželjno preskakati, pogotovo jer je to obrok koji nam daje snagu za izdržavanje cijelog dana posta i time nam olakšava obavljanje ibadeta (učenje Kur’ana, zikr, namaz..).

Ne treba piti velike količine vode i treba se kloniti suviše masnih namirnica. Dobro iskombinovan obrok daće nam snagu i pripremiti nas za dugi ramazanski dan.

I, zapamtite, hrana nam ne treba biti cilj, već sredstvo za bogobojaznost i pokornost Allahu dž.š, Stvoritelju svih svjetova.

*korišćeni izvor: ,,Poslanikova s.a.v.s. ishrana”, dr. Abdul-Basit Muhammed

Za sebilj.net priredila: Aiša Halitović