U Novom Pazaru IGMG Balkans otvorio kulturno-edukativni centar

Islamska organizacije Milli Görüş (IGMG) zastupljena je i djeluje u svim zapadnoevropskim zemljama te na Balkanu, u Turskoj, Kanadi, SAD, Japanu i Australiji. U Njemačkoj postoji 15 regija organizacije dok u drugim zemljama djeluje još kroz 24 regije. Broj upisanih članova organizacije je preko 170.000, dok se opseg prisustva i utjecaja organizacije broji na nekoliko miliona ljudi. Organizacija je do sada otvorila oko 2.500 vlastitih ustanova različitog karaktera.

605
Foto: Medin Halilović /AA
Foto: Medin Halilović /AA

U Novom Pazaru je u subotu otvoren kulturno-edukativni centar Islamske organizacije Milli Görüş (IGMG) Balkans i Udruženja za pomoć i socijalnu podršku HASENE Balkans, prenosi Agencija Anadolija (AA).

Centar će, kako je predočeno, nastaviti da radi na polju obrazovanja, kulture, ali i humanitarnih aktivnosti i zadovoljenju potreba socijalne kategorije građana.

Ističuću da je Novi Pazar jedan od gradova koje ima šire historijsko značenje, generalni predsjednik Islamske organizacije Milli Görüş Kemal Ergün je izrazio očekivanja da će centar u Novom Pazaru biti primjer i za ostale regione na Balkanu i u svijetu.

“Na ovim prostorima ćemo nastaviti da radimo na polju obrazovanja, humanitarnih aktivnosti, pokušati da ublažimo patnje i, u granicama naših mogućnosti, zadovoljimo potrebe svih onih koji su na neki način ugroženi”, rekao je Ergün.

Presjecanjem vrpce on je zajedno s predsjednicom Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) Jasminom Curić, generalnim konzul Republike Turske u Novom Pazaru Bašarom Basolom i pomoćnikom gradonačelnika Novog Pazara Ensarom Škrijeljom otvorio objekat u kojem će Milli Görüş Balkans i HASENE Balkans sprovoditi aktivnosti.

Na svečanosti otvaranja ovog centra prisustvovale su brojne zvanice i javne ličnosti, gosti iz Njemačke, Turske, Bosne i Hercegovine, Albanije, Makedonije, predstavnici sandžačkih opština i humanitarnih organizacija i udruženja građana.

Na svečanom ručku priređenom za zvanice, predsjednik HASENE za Srbiju Edis Ujkanović je podsjetio da je ova organizacija tokom poslednjih godina sprovela niz humanitarnih i drugih akcija, posebno tokom pandemije COVID-19, ali i pomogla ugrožene porodice.

Turski konzul Basol je istakao, da pored državnih institucija, niz drugih turskih organizacija pokazuje inicijativu za pomoć narodu Sandžaka.

“Islamska organizacija Milli Görüş i njena podružnica HASENE, ‘Yunus Emre’ i drugi su primjer za to, jer ulažu veliki napor i pomažu na više polja. Očekujem da će nakon otvaranja prostorije taj trud biti još veći. Republika Turska uvek dijeli svoj hljeb s braćom iz Sandžaka i to važi za našu braću koja žive i van Repubike Turske”, poručio je Basol.

Dodao je da je otvaranje centra još jedan praznik.

Predsjednik IGMG-a Balkans Edin Salković rekao je da su se danas okupili kako bi se prisjetili dobročinstva predaka i obnovili napore s ciljem povezivanja mosta koji povezuje sjajnu prošlost i svijetlu budućnost.

“Zgrada centra koju danas otvaramo ne predstavlja puko otvaranje jednog objekta već je ona duhovni centar jedne drevne i praiskonske misije u kojoj se nalazi duh onih koji nose bajrak tog plemenitog razumijevanja vjere. S ponosom ističemo da su svi aspekti naše misije i vizije, koja nastoji da pomogne ne samo muslimanima, već cijelom čovječanstvu, danas oličeni na ovom mubarek mjestu”, poručio je Salković.

U novom centru u Novom Pazaru će boraviti mališani predškolskog uzrasta, a učenici i studenti će biti u prilici da dobiju stipendije i imaju podršku u obliku vannastavnih aktivnosti. Preko HASENE će sprovoditi svoje humanitarne aktivnosti.

Islamska organizacija Milli Görüş, sa sjedištem u Kelnu (Nemačka), jedna je od najbrojnih organizacija civilnog društva u Evropi.

Izvor: rtvnp.rs 

Srodni linkovi:

Biografija Nedžmettina Erbakana, osnivača i utjemeljitelja Islamske organizacije Milli Görüş