Sjećanje na žrtve genocida u Srebrenici

568
FOTO: Ajla G.
FOTO: Ajla G.

Sadašnjost je ogledalo prošlosti. Ono kroz šta je jedan narod prošao ostavlja trag na sve buduće generacije. Naša je dužnost da se sjećamo svih nevinih žrtava koje su život izgubile tokom rata, da pamtimo, da o njima govorimo i da za njih upućujemo dove. Naša je dužnost da nikad ne zaboravimo Srebrenicu i sve ono što se ljeta ‘95. u njoj zbilo, da se sjećamo tog 11. jula i nevinih civila, ubijenih samo zato što su Bošnjaci.

Bez obzira na vjeru i naciju, imamo ljudsku obavezu i dužnost da čuvamo od zaborava žrtve genocida u Srebrenici. Imamo odgovornost da pamtimo Srebrenicu zbog svih onih koji su ostali bez porodica, bez svojih najmilijih, zbog onih koji su preživjeli i u bolu žive. Ako zaboravimo prošlost, izgubićemo se u sadašnjosti, izgubićemo sve što nas čini ovim što danas jesmo. Nećemo razumjeti sebe, nećemo razumjeti svijet oko sebe.

Na istoku Bosne i Hercegovine, u julu 1995. godine ubijeno je više od osam hiljada bosanskih muslimana. Smatra se da je genocid u Srebrenici nakon Drugog svjetskog rata najveći ratni zločin na tlu Evrope. Međutim, 26 godina kasnije još uvijek postoje oni koji pokušavaju negirati istinu i na taj način produbljuju otvorene rane i nepravdu. Genocid u Srebrenici počinili su pojedinci koji su za to osuđeni. Bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću izrečena je kazna od 40 godina zatvora, a bivši komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić osuđen je drugostepeno na doživotni zatvor zbog genocida, zločina protiv čovječnosti, kršenja zakona ili običaja ratovanja tokom rata u BiH 1992-1995.

U junu ove godine Skupština Crne Gore usvojila je rezoluciju o genocidu u Srebrenici. Rezolucija, između ostalog, podrazumijeva da parlament osudi i priznaje da se u Srebrenici desio genocid i da je ubijeno više od osam hiljada Bošnjaka. Tekst rezolucije predvidio je i da se 11. jul proglasi Danom sjećanja na žrtve Srebrenice, da se afirmiše mir i stabilnost i da se pozovu javne institucije da istraže ratne zločine. Rezolucijom se zabranjuje i javno negiranje postojanja ili umanjenje genocida u Srebrenici. Također, osuđuje se i pokušaj pripisivanja odgovornosti ili krivice srpskom, bošnjačkom, hrvatskom ili bilo kojem drugom narodu za genocid, zločine protiv čovječnosti ili druge zločine, jer odgovornost može biti isključivo individualna, a nijedan narod ne može biti označen kao genocidan ili zločinački. I Skupština Kosova usvojila je Rezoluciju o genocidu u Srebrenici.

Rezolucija podrazumijeva zabranu negiranja genocida počinjenog u Srebrenici i predstavlja čin solidarnosti s patnjama Bošnjaka iz Bosne i Hercegovine.

Uprkos onima koji genocid i dalje negiraju, sve je više svjesnih pojedinaca koji osuđuju ovaj zločinački čin. Takvi su u stvari nada, oni bude vjeru u to da se 11. jul nikada i nikome neće ponoviti, da će sjećanje na Srebrenicu i stradale u njoj živjeti dok god je nas koji ih se sjećamo i u dovama spominjemo.

Za sebilj.net pripremile: Emina K. i Ajla G.

 

Drugi korisni linkovi:

sebilj.net