Piši, zacjeljuj, transformiši se – Razgovor sa Ildom Koca Baltić o zbirci pjesama i ilustracija ,,U tuđem vrtu”

453
Zbirka pjesama i ilustracija ,,U tuđem vrtu”, Ilda Koca Baltić (FOTO: Dunja Mihailović)
Zbirka pjesama i ilustracija ,,U tuđem vrtu”, Ilda Koca Baltić
(FOTO: Dunja Mihailović)

Ilda Koca Baltić rođena je 1990. godine u Novom Pazaru. 2013. godine završila je studije Arhitekture na Državnom Univerzitetu u Novom Pazaru. Godine 2014. postaje član Asocijacije srpskih arhitekata, a 2015. godine završava master studije arhitekture, 2016. godine master studije energetske efikasnosti, obnovljivih izvora energije i zaštite životne sredine. Kao gostujući student na prestižnom univerzitetu „TU Bergakademie Freiberg – Die Ressourcenuniversität“ sticala je znanja i vještine iz oblasti obnovljivih izvora energije. Kao student master i doktorskih studija sa prosječnom ocenom 10, 00, dobitnik je Dositejeve stipendije za najbolje studente Republike Srbije i diplome za Mlade talente Srbije. Dvostruki je doktorant nauka, Univerziteta u Nišu, Republika Srbija i Univerziteta u Worčesteru, Engleska.

Njezini radovi u oblasti arhitekture i fotografije izlagani su na desetinama izložbi širom zemlje i inostranstva, a naučni radovi iz oblasti održive arhitekture objavljivani su u raznim naučnim časopisima nacionalnog i međunarodnog karaktera. Dobitnik je raznih nagrada i priznanja za poeziju, od kojih se izdvaja priznanje „Desanka Maksimović“ Srpske književne zadruge, 2008. godine.

Ilda Koca Baltić živi zajedno sa suprugom i dva sina u Bielefeldu, Savezna Republika Njemačka, gdje radi kao inženjer arhitekture u uspješnoj njemačkoj kompaniji.

Zbirka pjesama i ilustracija ,,U tuđem vrtu”, autorke Ilde Koce Baltić dostupna je na sajtu izdavača Nova poetika iz Beograda, Beti Ford klubu na Skadarliji, kao i u CZU u Novom Pazaru.

(1) Ilustracija iz zbirke ,,U tuđem vrtu”
(1) Ilustracija iz zbirke ,,U tuđem vrtu”
 • Kada si počela da pišeš?

-Pišem otkad znam za sebe, a sačuvane pjesme i priče imam još iz vremena kad sam imala dvanaest godina.

 • Zašto se baviš pisanjem?

-Zato što sam pred praznim papirom ushićena kao dijete. I zato što od svega što radim, to radim najbolje.

 • Kako uspjevaš da uskladiš pisanje sa drugim obavezama?

-Pišem noću, kada jedino tišina odzvanja.

 • Kako provodiš slobodno vrijeme?

-Ne znam da li majke uopšte imaju slobodnog vremena. Osim toga, trudim se da uvijek unaprijed imam isplanirane aktivnosti i projekte i ne sjećam se kada sam posljednji put provela neko vrijeme koje je slobodno i nije ispunjeno.

 • Kada si počela da pišeš ovu knjigu?

-U septembru prošle godine, kada sam sa porodicom odsedala u jednom hotelu, tokom poslovnog putovanja. Od tada sam pisala i crtala, da bi knjiga bila završena i lektorisana već u februaru. Zbog pandemije smo čekali malo bolja vremena za objavljivanje.

(2) Ilustracija iz zbirke ,,U tuđem vrtu”
(2) Ilustracija iz zbirke ,,U tuđem vrtu”
 • Šta te je motivisalo da napišeš knjigu pjesama?

– Postoji ono pravilo u književnosti- piši, zacjeljuj, transformiši se. Toliko toga mi se desilo u posljednjih pet godina, da sam morala sabrati ta iskustva, prvenstveno kao svoj mehlem, a potom i da bih poslala poruku onima koji su u potrazi za domom.

 • Kako si objavila knjigu? 

-Postoji određena procedura koja se tiče objavljivanja knjige. U mom slučaju, taj proces je izgledao ovako- nakon što sam napisala rukopis, nacrtala ilustracije, odredila naslov knjige, posložila hronološki pjesme, osmislila dizajn knjižnog bloka i korica, angažovala sam recenzente i lektora, te uradila korekturu teksta i poslala rukopis prvim beta čitaocima.  Potom sam se odlučila za izdavačko-promotersku kuću, kojoj sam rukopis poslala na uvid, a urednici su donijeli odluku o objavljivanju. Onda su uslijedili tehnički  radovi na knjizi,  koja je poslata Narodnoj biblioteci Srbije, radi zavođenja i potraživanja Isbn broja, te su na kraju uslijedili i štamparski radovi. Uporedo sa ovim, radila sam  i na promotivnom materijalu, animirala ilustracije, režirala i montirala promotivni video (“book trailler”). U svemu ovome, važnu ulogu igraju finansije, jer objavljivanje knjige nosi sa sobom i određena materijalna ulaganja na koja treba računati.

 • Da li si tokom procesa objavljivanja knjige naišla na podršku okoline?

-Iako se čini da sam sve uradila sama, zaista je potreban tim ljudi za jednu knjigu. U prvoj liniji sam zahvalna svom ocu, koji mi je istrgao rimu iz ruku još davne 2002. godine; profesorki Ani Rajević, koja je moj prvi prozor i most do književnosti, svojoj prijateljici Nermini Ziljkić Buhić, koja je bila uz mene u svim fazama kreiranja knjige; savjesnoj i temeljnoj lektorki Lejli Rebronja; recenzentima Melidi Rebronja i Aidi Tule, koje su dale najdivniji mogući pečat mojoj knjizi; Jeleni Žigić, koja mi je ukazala na mogućnosti kreiranja animacija i video montaža; prvim beta čitaocima Almasi Ejubi i Dragani Prespljanin i izdavačkoj kući ,,Nova Poetika”, pod čijim okriljem se knjiga objavljuje. Zahvalnost dugujem i svom suprugu, čije oduševljenje knjigom je moja Nobelova nagrada, i mojoj djeci, koji su moja stalna inspiracija.
Na razumijevanje širih krugova u našem društvu ne treba ni računati. Milioni prate starlete, a ne spisateljice.

(3) Ilustracija iz zbirke ,,U tuđem vrtu”
(3) Ilustracija iz zbirke ,,U tuđem vrtu”
 •  Da li je zbirka ,,U tuđem vrtu” prvenstveno zbirka poezije ili ilustracija?

-Nisam sigurna šta je više od to dvoje. Nekada bi nastala prvo pjesma, koju sam morala vizualizovati kroz ilustraciju, nekada ilustracija koju sam opisala riječima, a nekada su riječi same pretvorene u ilustraciju. Za mene ,,U tuđem vrtu”, ima određenu boju, zvuk, riječ, sliku i pokret, a iznad svega toga, emociju. Možda bi najistinitije bilo reći da je ona zbirka osviješćenih emocija.

 • Da li planiraš da napišeš još nešto?

  -Uvijek planiram i imam viziju o novim naslovima. Ali, samo naročito društveno-korisnu i visokorefleksivnu poeziju smatram da treba objaviti i podijeliti sa čitalačkom publikom.

 •  Da li imaš poruku za one koji su pisci u nastajanju?

  -Pronađite ono što vas boli i neka vaše pisanje bude odgovor na to.

(4) Ilustracija iz zbirke ,,U tuđem vrtu”
(4) Ilustracija iz zbirke ,,U tuđem vrtu”

 

Razgovarala: Nermina Zilkić Buhić

 

sebilj.net