Nekoliko ideja i savjeta za nove studente

Piše: Šejla Gusinac

774
FOTO: unsplash.com
FOTO: unsplash.com

Pred nama je nova akademska godina. Nekome je to uobičajena stvar, ali ne i za brucoše kojima je to nepoznanica, nešto strano što čini da se osjećaju istovremeno uzbuđeno i pomalo uplašeno. No, to je sasvim u redu. To jeste drugačiji period od onog kakav su imali tokom osnovne i srednje škole, ali ne znači da je gori. Naprotiv, mnogi tvrde da je studentsko doba jedno od najljepših u životu. Zato ćemo u nastavku teksta s vama podijeliti nekoliko savjeta koji će vam olakšati i uljepšati ovaj početak. Oni su prvenstveno namijenjeni novim studentima koji će boraviti van svog rodnog mjesta, ali vjerujemo da neki savjeti mogu koristiti i drugima.

Cimeri

Vrlo je važno s kim ćete dijeliti životni prostor, zato mudro izaberite osobu koja će vam biti cimer. Ne mora to biti vaš najbolji prijatelj, ali je bitno da bude osoba koja je spremna na kompromis. Osim toga, potrebno je da budete iskreni među sobom. Vi dolazite iz različitih porodica, pa su vam i navike različite. Zato, ako primjetite da vam nešto smeta, na lijep način ukažite na to cimeru, uz napomenu da ne želite time da ga povrijedite, već naprotiv, da to činite baš zato što želite da ostanete u dobrim odnosima kako  se ne bi izgradila netrpeljivost među vama. Ako ćutite i trpite, to može izazvati nezadovoljstvo, nervozu, možda čak i mržnju prema toj osobi, pa samim tim možete postati depresivni, jer živite s osobom koju ne podnosite. Zato je najbolje da se još na početku dogovorite da ćete biti otvoreni i iskreni jedno prema drugom, spremni na kompromise, kao i to da ništa od kritika ne uzimate  za zlo. Uz to predstavite kakve su posljedice ako takav odnos izostane.

Kućni red

Za harmoniju u stanu vrlo je važno da imate kućni red. S vašim cimerom napravite spisak kada će ko prati sudove, usisati prostoriju, baciti smeće, uključiti mašinu i slično. Čak i da u početku to ide savršeno bez plana, obično kad se opteretite obavezama na fakultetu, nastupiće haos u kući, jer je svakome važno njegovo vreme. Tada mogu nastati i svađe, jer neko bude manje odgovoran, pa onaj drugi više radi trudeći se da sve bude kako treba, sve dok ga u jednom trenutku to ne iznervira i  navede na raspravu. Zato uspostavite kućni red i riješite se tih problema.

Planer

Ako do sada niste koristili planer, sada je pravo vrijeme za to. Bez okolišanja, studiranje je period kada ćete mnogo više učiti nego tokom srednje škole, pa vam je potrebna i bolja organizacija vremena. Na Youtube-u možete pronaći raznovrsne načine kako da koristite planer, pa vi odaberite ono što vam najviše odgovara.

Naša preporuka bi ukratko bila da je osnovno da imate odvojeno ciljeve i planove za određeni mjesec, gdje možete ubilježiti datume kolokvijuma, ispita i drugih fakultetskih obaveza, kako biste imali uvid u to koliko dana imate za svaki od tih zadataka. Onda te ciljeve rasporedite za određenu sedmicu i na taj način odredite koliko i šta ćete svakog dana u toku te nedelje učiti.

Uvijek sebi ostavite slobodno još koji dan više od proračunatog, jer se može desiti da vam nešto iskrsne pa da taj dan ne možete učiti. Bolji je višak, nego manjak vremena.

Osim učenja, planer može koristiti i za evidenciju vašeg novca. Osim novca koji trošite na kiriju i režiju, tu možete bilježiti i ostali novac koji potrošite, kako biste imali uvid u to da li je potrebno da povučete ručnu ili možda da se na kraju mjeseca počastite nečim, kao nagrada za dobro odrađen posao.

Kutak

Čak i da se odlučite da učite u čitaoni (što je lijepo iskustvo, gdje možete upoznati novog prijatelja ili kolegu s kojim možete razmjenjivati znanja i iskustva), desiće se period kada čitaonica ne radi ili neki drugi razlog, pa ćete morati učiti u svojoj sobi. Zato je bitno da vam soba bude lijepo uređena, ili barem jedan kutak gdje ćete učiti. Uredite to mjesto tako da vam bude ugodno da tu boravite, da vam je primaljivo za oko, a možete i koristiti neki miris, tako da vas to što više privlači da tu budete.

U jednom trenutku će se desiti da se umorite od učenja, a ako još imate kutak koji je neuredan i ružan, taj prizor će vas dodatno odvlačiti od rada. Zato uradite nešto po tom pitanju.

Osim što može uljepšati vaš radni prostor, može biti korisno napraviti jednu tablu za podsjetnike. To možete izvesti od običnog rama za slike, gdje ćete umjesto slike ubaciti prazan papir. Na takvoj tabli možete lijepiti papire sa rečenicama koje su vam u tom trenutku važne za učenje, riječi motivacije ili podsjetnike za nešto što treba uraditi.

Društveni život

Iako smo na početku rekli da će sada trebati više vremena za učenje, to ne znači da naredne godine trebate provesti samo u studiranju. Važno je napraviti balans između toga i društvenog života. Ako se dobro organizujete, imaćete sasvim dovoljno vremena da uživate provodeći vrijeme s vašim društvom, porodicom, u šopingu, prisustvovanje nekom događaju, putovanju ili radeći nešto drugo što volite činiti u slobodno vrijeme. Ali je bitno napomenuti da se ne odazivate baš svaki put kad vas društvo zove, pritom mislimo na vrijeme kada ste isplanirali da baš tada trebate učiti. Morate biti spremni i na tu žrtvu.

Svestranost

Jeste da u se u toku studija opredjeljujete da izučavate određenu nauku, i time postajete stručnjak u toj oblasti, ali je poželjno da u slobodno vrijeme čitate i učite usputno i o drugim stvarima. Jer, što ste svestraniji, bićete i cjenjeniji sutra na poslu, snalažljiviji u životu, i više ćete znati s čim sve vaša struka može biti kompatibilna.

Zdravlje

Znamo da niste kod kuće i da vas zato ne čeka spreman ručak kad dođete u stan, ali nemojte dozvoliti da vas obaveze na fakultetu nateraju da se konstantno nezdravo hranite. Vaš organizam to može trpeti neki period, ali kad-tad se to može ispoljiti negativno po vaše zdravlje. Zato gledajte da nešto sami spremite. Na internetu ima doista mnogo brzih i jeftinih recepata. Možda da se dogovorite i sa cimerom oko toga. Jedan dan neka spremi on, drugi vi, tako nećete svaki dan biti obavezani oko toga ni on, ni vi.

Također, ne izostavljajte fizičku aktivnost. Osim za zdravlje, ona je dobra i za koncentraciju i pamćenje. Ako baš ne možete raditi vežbe, prošetajte neko vrijeme. Vratićete se osveženi i motivisani za učenje.

Imajte na umu uvijek ove zlatne riječi.

„Ko izabere put traženja znanja, Allah će mu njime olakšati put do Dženneta. Uistinu, meleki svojim krilima natkriljuju onoga koji traži znanje iz zadovoljstva prema onome što on čini. I, uistinu, za učenjaka sve traži oprosta, pa, čak i riba u vodi. Vrijednost učenjaka nad pobožnjakom poput je vrijednosti Mjeseca nad zvijezdama. Doista su učenici nasljednici vjerovjesnika, a vjerovjesnici nisu iza sebe ostavili ni dinare ni dirheme, već znanje, pa ko ga uzme, uzeo je veliko dobro.“ (Hadis)

Predlažemo da ovo ispištete na nekoj ceduljici i zalijepite na tabli za podjsetnike koju smo prethodno pomenuli.

Na kraju, želimo vam puno uspjeha i vjerujemo da ćete iz studentskog perioda izaći ne samo sa mnogo više znanja, već i iskustva, samostalniji, s novim prijateljima, poznanstvima, lekcijama, događajima, organizovaniji, uredniji, s više veština (možda to bude baš kulinarstvo koje ste učili spremajući sebi zdrav obrok) i još mnogo toga što će taj period života obilježiti kao najljepši.

 

Za Sebilj.net piše: Šejla Gusinac