Marko Aurelije

Prevela sa engleskog i obradila: Belkisa Dazdarević

1996

Marko Aurelije: ,,Nije smrt ono od čega čovjek treba strahovati, već od toga da nikada neće istinski početi da živi.”

Marko Anije Ver, poznatiji kao rimski car Marko Aurelije – „car-filozof“,  rođen je u Rimu, u drugom vijeku nove ere, u uglednoj porodici.  Za vrijeme vladavine Marka Aurelija, koja obuhvata period od 161. do 180. godine nove ere, Rimsko carstvo susretalo se sa mnogim problemima, kako unutrašnjim tako i spoljašnjim. Uprkos tome, period vladavine Marka Aurelija ostao je upamćen kao poslednje razdoblje zlatnog doba tog Carstva.

U nastavku pročitajte improvizovan intervju s Markom Aurelijem. Kao odgovore uzimamo univerzalne Aurelijeve citate,  koji mogu biti i odgovori na aktuelna pitanja u 21. vijeku.

izvor:pixabuy.com

Marko, bili ste car Rima od 161.  do 180. godine. Tokom većeg dijela vaše vladavine harala je kuga, zbog koje je život izgubilo oko osamnaest miliona ljudi. Kako u takvoj situaciji vladati na pravi način?

„Kako bi imao okrjepu za svoj duh, sjeti se dobrih osobina svojih prijatelja: vještine jednoga, skromnosti drugoga, nečije plemenitosti i tako dalje. Nema pouzdanijeg lijeka za potištenost nego se ugledati na primjere različitih vrlina koje neprestano otkrivaš u ljudima oko sebe. Zato ih uvijek imaj pred očima. “

Učimo od svih i u svakoj situaciji. U situacijama iskušenja treba imati na umu dobre stvari koje se dešavaju oko nas.

Izgubili ste nekoliko djece zbog bolesti, ali umjesto da bježite i izolirate se, ostali ste da vodite bitku protiv bolesti i na kraju joj se oduprete.

„Ne živi kao da imaš beskrajne godine pred sobom. Smrt te zasjeni. Dok ste živi i sposobni – budite dobri. Nije smrt ono od čega čovjek treba strahovati, već od toga da nikada neće istinski početi da živi. A da citiram Seneku: „Pripremimo svoj um kao da smo došli do samog kraja života. Nemojmo ništa odlagati. Kontrolišimo svakodnevno životne knjige. … Onaj ko svakodnevno vodi računa o svom životu, nikada nema dovoljno vremena.”

Imate li komentara ili savjeta za ljude u 2020. godini, koji kod kuće ostaju zatvoreni zbog COVID-19, naše verzije kuge?

„Ne ponašajte se kao da ćete živjeti deset hiljada godina. Smrt visi nad vama. Dok živite, dok je to u vašoj moći, budite dobri. Pogledajte dobro u sebe, postoji izvor snage koji će se uvijek pojaviti, ako ga tražite. Vrijednost čovjeka nije veća od vrijednosti njegovih ambicija.“

Pitanja osmislili i intervju improvizovali: Emma i Ross Smith.

Izvor: https://blogs.lse.ac.uk/internationaldevelopment/2020/04/09/what-can-some-famous-historical-figures-tell-us-about-surviving-a-major-pandemic/

Za sebilj.net prevela sa engleskog i obradila: Belkisa Dazdarević