LJUBAV POSLANIKA S.A.V.S. PREMA UMMETU

185
FOTO: pixabay.com
FOTO: pixabay.com

 “Ummati, ummati” dozivat će nas, iskazivat će svoju brigu za nas i tog Dana, kao što je i za svog života činio s.a.v.s.

PUTOVANJE U MEKKU I MEDINU

Naš svakodnevni način života, žurba, obaveze koje sami biramo (da naglasimo), brige, tuge, nepravilno usmjeravanje naših snaga i samo nepreispitivanje nijjeta iz kojih nešto činimo udaljavaju nas (ukoliko se ne trudimo da iz svakog segmenta našeg života izvučemo neku pouku) od proučavanja smisla našeg postojanja, naših obaveza i dužnosti proučavanja Božijih riječi i životopisa Njegovog miljenika. Kada postanemo toga svjesni, trudimo se da makar djelić vremena odvojimo za sjećanje na priče iz života Resulullaha, a.s.,  da na tren sklopimo oči i otputujemo 14 vijekova kroz vrijeme do najljepših gradova ovog dunjaluka, Mekke i Medine.

FOTO: pixabay.com
FOTO: pixabay.com

Lagano će vas zapahnuti blagi pustinjski vjetar i kroz prste će vam prolaziti zrna pijeska. Sjeli ste na jedan brežuljak Mekke i ispred Vas se odvija traka filma života Poslanika a.s.

Prvo ćete primijetiti Kurejšije, pleme nastanjeno u toj svetoj dolini. Onda grad okružen palmovicima, niske kuće karakteristične gradnje, žene koje održavaju svoja domaćinstva i igranje dječice Mekke. Izgleda lijepo, jer ne vidite drugu stranu – međuplemenske ratove, ubijanja, krvne osvete, predavanje porocima, obožavanje idola, ponižavanje najbližih, ukopavanje živih ćerkica i još mnoge stvari koje odlikuju predislamski period – džahilijjet. Ubrzo će uslijediti događaj nama poznat kao Godina slona – pokušaj rušenja Kabe. Nedugo nakon toga i samo rođenje Poslanika a.s. će se desiti.  Živjeće sa svojom braćom po mlijeku u okrilju dojilje Halime. Tada mu se dešava i prvo čišćenje srca od šejtanskog uticaja. Godinu dana poslije umire mu majka i počinje da živi sa djedom koji ga nevjerovatno mnogo voli.

Nakon dvije godine umire mu i djed. Onda živi sa amidžom – Ebu Talibom.  Amidža ga pazi kao svoje dijete.

Dječaku lijepog izgleda, bistrog pogleda i primjetno lijepog ahlaka prolazi djetinjstvo, u putovanje ka Šamu nailazi i na svještenika koji ga obavještava da će biti Poslanik i kaže njegovom amidži da ga čuva.

U opštem metežu, vladanju nemorala i bezakonja Muhammed a.s. je uvijek bio razborit, čestit mladić koji je živio neporočnim životom. Zbog svog poštenja i sposobnosti ženi se Hatidžom, r.a., i živi jako lijep život sa njom ispunjen ljubavlju, merhametom i međusobnim razumijevanjem.

Vi ste i dalje ste na istom brežuljku i posmatrate njegovo izdvajanje u pećinu Hira koja se nalazi na vrhu visokog, strmog brda Nur. Naspram njega ste, dok on još uvijek ne shvata kakva će se misija naći na njegovim plećima i šta će morati da podnese da bi ispunio dat mu amanet. Provodi svježe mekkanske noći u razmišljanju o smislu postojanja, svojim sunarodnicima, sebi.. Odvaja se od njih i traži lijek u razmišljanju u samoći. Sanja 6 mjeseci snove koji potom postaju istina, a u toku odlaska u pećinu trava i kamenje govore mu: “Selam alejke, ya Resulallah!”. On i dalje ne zna šta će se desiti.

I onda dolazi taj čas. Vi to posmatrate. Odlazi, po običaju, u pećinu Hira da se odmori od svakodnevnog života. Uspinje se uz brdo i ulazi unutra kad dolazi Džibril a.s. Melek, glasnik od Gospodara svih svjetova, da mu prenese naredbu i time da do znanja da će on biti milost svim svjetovima. Stiska ga uz prsa i govori mu: “Ikre!” (Čitaj). Poslanik, a.s., mu odgovara: “Ali, ja ne znam čitati!”. No, Džibril ponovo isto čini još jednom, pa još jednom i  naposljetku mu govori prvih 5 ajeta sure Alek. Tog trena započela je misija Resulullaha.

(Traka počinje da se razvija brže)

Gledate kako se dešavaju mnogi prevrati, trogodišnje tajno pozivanje u islam, skrivanje, objelodanjivanje islama, suprotstavljanje Kurejšija istini zbog sopstvenih kratkoročnih prohtjeva, protjerivanja, preseljenja, dogovori, prisege, hidžre, bitke, presretanja, pozivanja u islam, tuge, gubici, poteškoće, nevjerovatne promene kod ljudi,  da bi na kraju pobijedila istina! Kroz sve je to prošao Poslanik, a.s., kako bi dostavio poruku Uzvišenog Gospodara i kako bi ummet istinski posvjedočio da je ispunio amanet.

“ ‘Bit ćete pitani za mene pa šta ćete reći?’ Ashabi su rekli: ‘Svjedočimo da si dostavio (Allahovu poruku), obavio svoju misiju i uputio savjete!’ Poslanik, s.a.v.s., podigao je svoj kažiprst u pravcu neba pa onda u pravcu ljudi, i rekao je: ‘Allahu moj, budi mi svjedok! Allahu moj, budi mi svjedok! Allahu moj, budi mi svjedok!’ “

Kroz ovaj film ste neminovno mogli da vidite trenutke koji će vam srce ogrijati i privoljeti na mnogobrojna vraćanja istom mjestu. Životopis Poslanika a.s., Mekka i Medina u kojima je živio su svojevrsna putovanja koja nam nikad ne dosađuju. Ovakvo putovanje nije poput drugih koje, kada jednom kroz njih prođemo, ne želimo iznova osjetiti. Ovo putovanje je nevjerovatno, jer, koliko god mu se puta vraćali svakog puta ćemo se osjetiti drugačije i svakog puta ćemo otkriti nešto novo.  

Željela sam da se zajedno još jednom vratimo na ta mjesta i da obratimo pažnju na određene dijelove koji sačinjavaju zadivljujuć mozaik događaja u životu Poslanika a.s. Zastajete i posmatrate nesebičnost bića koje nam  je darovano kao milost i svjetlo za kojim se vodimo. Sklapate oči i naprežete svoje misli da Vas vrate u trenutke koji su vam ostali posebno dragi, u one koji sadrže riječi Poslanika o Vama. O nama. U one kada kaže da nas on, predvodnik dunjaluka, onaj čije ime stoji na aršu Uzvišenog, voli i da mu mnogo nedostajemo.

LJUBAV POSLANIKA S.A.V.S. PREMA  UMMETU

Čovjek koji je prošao kroz mnogo iskušenja, boli, patnje i koji je u mnogim trenucima bio suočen sa surovošću njegovih sunarodnika nije zaboravio na nas. Resulallah a.s. je najviše mislio na svoj ummet. Jedini poslanik koji je svoju dovu ostavio za Sudnji dan, za nas, jedini koji će na dan kada svi budu govorili: “Ya Rabbi, nafsi!” govoriti: “Ya Rabbi, ummeti! Ya Rabbi, ummeti!” jeste naš Poslanik Muhammed s.a.v.s.

To je naš poslanik. Onaj koji je poslan nama – meni i tebi. Mi smo dio ummeta čiji je dio Musa a.s. poželjeo da bude. Počastvovani smo da idemo stopama onog čiji će ummet prvi ući u Džennet.

O iskrenoj ljubavi Poslanika s.a.v.s. prema njegovom ummetu svjedoče mnoge predaje. Jedna od njih je i predaja o odlasku Poslanika a.s. u Taif. Nakon povratka iz Taifa, nakon što su ga grubo odbili, gađali kamenicama, nakon što su mu stopala prokrvarila i nakon što je dobio ponudu da se sruši brdo na njih Poslanik a.s. odbija istu i uči u tom trenutku dovu za njhove potomke. Nesebičnost  i nemjerljiva čežnja za uputom njegovog ummeta nije mogla biti umanjena ili spriječena ni najgrubljim postupcima. Kroz primjere iz Poslanikovog a.s. života možemo vidjeti nježnost našeg poslanika, primjetit ćemo i ljepotu njegove ljubavi, način na koji on voli.

Poznata nam je predaja o postupku Muhammeda a.s. prilikom oslobođenja Mekke. Naime, nakon što se desilo oslobođenje Poslanik a.s. ih upita: ‘O narode Kurejša, šta mislite šta ću ja s vama učiniti?’ Oni odgovoriše: ‘Samo dobro, ti si plemenit brat i sin si plemenitog brata.’ Onaj koji je poslan kao milost svim svjetovima reče: ‘Idite, svi ste slobodni.’

Nakon Oprosnog hadždža, kada su se na licu Poslanika a.s. primjećivali znaci bolesti i kada je morao da ide pridržavajući se za nekog, on a.s. je odlučio da posjeti mezarje šehida Uhuda. Rekao im je: ”Es-selamu alejkum, šehidi Uhuda! Vi ste nas pretekli, otišli ste prije nas i mi ćemo vam se, ako Bog da, pridružiti. Ja ću vam se uskoro pridružiti.”

 Dok se vraćao sa Uhuda plakao je. Ashabi su upitali: ”Allahov Poslaniče, šta te je rasplakalo?” Odgovorio je: ”Rasplakala me čežnja za susretom sa mojom braćom.” ”A zar mi nismo tvoja braća”, upitali su? Odgovorio je: ”Ne, vi ste moji ashabi, a moja braća su oni koji će doći poslije mene, koji će vjerovati u moje poslanstvo i slijediti moj sunnet, iako me nisu vidjeli.”

Pretpostavljam da ste ovu posljednju predaju pročitali mnogo puta i ne sumnjam da je svaki put kod vas izazvala isti osjećaj miline i radosti. Pročitaš je, pa se opet vratiš na istu rečenicu koja ti ogrije srce. Pa.. Poslanik Gospodara svih svjetova je želio da nas upozna. Želio je da nas vidi, isto onako kako bismo mi njega željeli. Pa se zastidiš. Znaš da postoje trenuci kada intenzitet čežnje nije ni približan intenzitetu čežnje koja isijava iz ovih Poslanikovih a.s. riječi. Ali opet zahvaljuješ Gospodaru što te je učinio dijelom ummeta Poslanika koji te mnogo voli i koji te je na mnogobrojne načine podučio kako da se približiš Gospodaru i kako da zaslužiš šefaat njegov na Danu kada će se samo onaj kome Uzvišeni dozvoli moći zauzimati za druge. Podučio te je kako da zaslužiš šefaat onoga kome se šefaat neće odbiti.

Ljubav Poslanika a.s. i njegova želja da upozna nas je nemjerljiva. On a.s. je taj koji će nakon što meleci otvore njegov kabur u Medini prvo upitati za nas! On a.s. je taj kome će biti teško zbog našeg zaboravljanja i obmanjivanja dunjalukom! Njemu a.s. će biti žao kad nas bude dočekivao kod izvora najljepše vode, Havda, a mi budemo daleko od njega! On je taj koji nas se sjećao tjekom svoje misije i posljednjih trenutaka, koji je, sa očima punim suzama, pričao o nama…

Na nama ostaje da se zapitamo da li istinski uzvraćamo ljubav Resulullahu a.s., da li ga se dovoljno sjećamo i da li smo stvarno spremni da se susretnemo sa njim.

Za sebilj.net piše: Aiša Halitović