Kako je fotografija utjecala na umjetnost i kako posmatrati umjetnička djela?

2 years ago

435
FOTO: Martina Ilić
FOTO: Martina Ilić

Povodom svojih fotografija iz Kine, Kartije-Breson, jedan od najvećih fotografa, rekao je: „Vidio sam Peking u malim isječcima stotog dijela sekunde, ali te su fotografije plod jednog dugog saznavanja i jednog kratkog iznenađenja.”

On nam govori da fotografija, iako je stvar trenutka, ne nastaje slučajno.

 

M-IT-TRA-055 ITALY, Dancing Dresses, Rome Trastevere 1955 Herbert List injured his foot in the summer of 1955 and took all these images from a window of Max Schelers Apt. He used the telephoto lens for the first time.
M-IT-TRA-055
ITALY, Dancing Dresses, Rome Trastevere 1955
Herbert List injured his foot in the summer of 1955 and took all these images from a window of Max Schelers Apt. He used the telephoto lens for the first time.

U savremenom životu, kamera je upotrebno sredstvo, kao kompjuter ili telefon. Da bismo ih koristili, nije potrebno da postanemo hakeri ili softverski inženjeri.

Fotografija više nije zanat, sa procesima koje treba učiti od majstora, niti tajna koja se prenosi sa oca na sina.

Foto-laboratorije su prestale da budu mjesta u kojima vlada alhemija, tajne recepture i u kojima nastaje sve – od emulzije za izrađivanje fotografije pa do uramljenih slika.

Dostupnost kamere je omogućila običnom čovjeku, potpunom laiku, da sa minimumom znanja, uz pomoć jednog klika dobije vizuelnu bilješku.

Postavlja se pitanje – da li čovjek mora da zna teoriju da bi pravio dobre fotografije?

Naravno da se može fotografisati bez ikakvih teorijskih i praktičnih priprema i nekada se mogu postići dobri rezultati. Ali, mnogo je veća vjerovatnoća da će se bolji rezultati desiti uz puno rada, puno teorije i uz posmatranje fotografija velikih fotografskih imena.

Dobre fotografije su istovremeno dokument koji svjedoči o historijskom trenutku, medij koji komunicira sa publikom i umjetničko djelo koje ima likovne kvalitete.

CHINA. Sichuan province.Loshan.The foot of a Buddhist statue. Bruno Barbey, 1980.
CHINA. Sichuan province.Loshan.The foot of a Buddhist statue. Bruno Barbey, 1980.

Iako se kada je nastala prva fotografija smatralo da to znači smrt za slikarstvo, desilo se nešto suprotno – fotografija je pokrenula nove pravce u umjetnosti.

Impresionizam je nastao kao reakcija na pojavu fotografije, jer su umjetnici shvatili da je postalo besmisleno da slikaju realistično. Umjesto toga, počeli su da kroz slike izražavaju svoje utiske odnosno ,,impresije”.

Fotografija je pomogla slikarstvu zato što su umjetnici mogli da, umjesto da nose svoje boje i štafelaje na određeno mjesto kako bi slikali, donesu fotografiju u svoj atelje.

Umjetnost Endija Vorhola zasnivala se na korišćenju već postojećih fotografija (novine, časopisi) ikona i kultova popularne muzike, filma, politike, tj. potrošačkog društva, koje su tehnikom sito-štampe prenošene na slikarsko platno i serijski se umnožavale.

 

Andy Warhol/Maddox Gallery
Andy Warhol/Maddox Gallery

Ono što sam naučila na časovima fotografije bilo je da svaka fotografija mora da ima priču i mora da prenosi emociju. Da je najbolje fotografisati ujutru, negdje do podneva ili pred zalazak, kada je sunčevo svjetlo najljepše.

Za fotografiju vole da kažu da je to,,slikanje svjetlošću” i pri fotografisanju se obraća pažnja na prostor, odnos boja i svjetlosti. Fotografija je danas samostalna umjetnost, koja ima svoje specifične kriterijume vrijednosti.

 

Za Sebilj.net piše: Aida Camović