Hidžra duše

194
Naida Hodžić, Sarajevo
FOTO: Naida Hodžić, Sarajevo

Probudi se. Tvoja Hidžra tek počinje.

Nemoj ukočena biti. Nije ovo tlo satkano od neznanja i strasti za tebe. Napusti ga. Pobjegni Njemu od sebe. Rastani se od nefsa. Neizdrživo je u ovoj tvojoj zemlji lutanja: zar nije vrijeme uputi da hidžriš?

Hladno je u ovom tvom domu. Oko tebe zidovi od straha ćute. Znam, bojiš se. Kad god kreneš, o grijeh se neki saplićeš. Grijeh je i na grijeh pomisliti. No, ti misli na Hidžru, i već si na putu njenom. Hidžra je sva od čista nijeta: ti nijet svoj abdesti, pa kreni.

Vrijeme se tvoje Hidžrom ispisuje.

Hidžra je Njemu. Hidžra je zarad Njega. Hidžra je s Njim. Hidžra je, dušo, da se iz oholosti preseliš u poniznost. Da neumorno putuješ Onome kome se sve duše sele. Hidžra ti je sjećati se, bježati od ropstva zaborava.

Tijesno je ovdje. Nakupile se neistine. Sakupile se nepravde. Odjekuju mazlumski glasovi. Nemoj otići! Ostani. Nekad je Hidžra i ostati. Preseliti se iz ubjeđenja da se mora otići u želju da se zauvjek ostane. Baš ovdje, gdje Hidžra poprima ukus borbe.

Es-Siddik je El-Emina cijelim bićem, sa četiri strane branio i čuvao dok su Hidžru pisali. Sa koje strane ti braniš, da li cijelim bićem čuvaš blago kojem si, dušo, darovana? Ko je na Hidžri s tobom dok je On treći?

Miljenici ove zvijezde su putem Hidžre rane brojali, žrtvovanjem disali. Hidžrili su da bi srcem i jezikom la ilahe illallah ponosno nosili.

Šta si, dušo, zarad riječi ovih za sobom ostavila? Jesi li se iz sebe preselila?

Njegovom sallallahu alejhi ve sellem Hidžrom zasvijetlio je cijeli grad. Svaka duša je sreću obukla njega dočekavši. A kako tvoja Hidžra miriše? Posipa li Hidžra tvoja trag dostojanstva po ovoj dunjalučkoj zemlji? Slušaj me. Preseli se iz pitanja ovih u odgovore svoje.

Ustani. Tvoja Hidžra tek počinje.

Kad moja duša posljednju Hidžru učini, nek se susretu s Tobom raduje,

ko lijepa Medina Poslaniku Tvome.

 

Piše: Ilma Rašidović

*Rad je osvojio treće mjesto na literarnom konkursu Mreže mladih MIZ-e Sandžaka

 

sebilj.net