Četrnaestogodišnja Aldina Pinjić objavila roman na njemačkom jeziku

Aldina Pinjić je rođena u Austriji 2007. godine, a iako veoma mlada, nastoji sačuvati povezanost sa svojom domovinom Bosnom i Hercegovinom.
R.I.

686

Širom dijaspore postoje mladi koji svojim radom daju doprinos jačanju kulture, sporta i nauke u državi u kojoj trenutno žive. Jedan takav primjer jeste i četrnaestogodišnja Aldina Pinjić iz Austrije. Ona je nedavno objavila svoj prvi roman na njemačkom jeziku pod nazivom “Was nach jetzt?” –  Šta poslije sad?, koji je privukao veliki interes čitalaca u Austriji.

Roman govori o životu u svijetu deset godina nakon pandemije, a glavni lik u priči je Hannah Schneider, koja se i nakon toliko vremena i dalje bori sa posljedicama koje su na nju ostavile trag. Društvena distanca, lockdown, porodično nasilje i druge nedaće opterećuju Hannah koja ne može da se bori sa velikim pritiskom i nastavi sa životom kao prije pandemije.

Autorica u romanu tematizira “čudovište” u njoj koje je sve dublje baca u očaj, a sa kojim se ne može izboriti sama.

Priča jeste izmišljena, ali je dosta realna i zbog činjenice što je mlada Aldina informacije o pisanju romana dobila iz različitih austrijskih institucija koje raspolažu sa statističkim podacima o negativnim posljedicama po mentalno zdravlje, a čemu je uzrok pandemija korona virusa.

Za potrebe romana, ona se konsultirala sa ženskim savjetodavnim centrom Freiraum Ternitz, te sigurnim skloništem za žene Frauenhaus.

Bitno je pomenuti da je autorica odlučila da dio prikupljenih sredstava od ovog romana donira upravo ovim institucijama koje pomažu stanovnicima da prebrode različite probleme uzrokovane aktuelnom pandemijom.

Koliko je ovaj roman na samom početku postigao uspjeh govori i podatak da će biti korišten u nekim osnovnim školama kao lektira.

Aldina Pinjić je rođena u Austriji 2007. godine, a iako veoma mlada, nastoji sačuvati povezanost sa svojom domovinom Bosnom i Hercegovinom.

Više o romanu i autorici možete saznati na njenoj zvaničnoj stranici.

 

Izvor: stav.ba 

Link do izvora: https://stav.ba/vijest/cetrnaestogodisnja-aldina-pinjic-objavila-roman-na-njemackom-jeziku-/3519